En fråga och ett svar. Om ett virus och en klimatkris. Eller om verkligheten.

Sara ska vara med i ett panelsamtal hos Handelskammaren. Ett angeläget samtal om de kanske viktigaste frågorna vi har att hitta svar på just nu. De där om hållbarheten och framtiden. Eller kanske snarare om ohållbarheten och framtiden. En av frågorna som kommer att ställas lyder något så här, och jag hade nog svarat ungefär på följande sätt:

Tror du att företagen kommer att göra något annorlunda efter corona utifrån hållbarhetsaspekten?

Nej. Jag tror att vi kommer att se ungefär samma innehållslösa samtal om klimatförändringarna och möta samma naiva inställning till dessa. Många ord, men få verkliga omställningar.

Låter jag uppgiven? Lite dyster? Nej, snarare nykter och realistisk. De senaste två veckorna har forskare berättat för oss att vi med stor säkerhet har förlorat Grönlandsisen och att artutrotningen går allt fortare. När det var partiledardebatt i riksdagen så ignorerades klimatkrisen och enligt Novus så prioriterar svenska väljarna klimatkrisen på ungefär samma sätt, alldeles för lite.

Mitt svar hade fortsatt:

Konsekvenserna av klimatkrisen kommer att kräva anpassningar av oss som är långt större än de vi gjort våren 2020. Men den insikten verkar vara långt bort för de flesta. För företagare, politiker och väljare.

Det är naivt och på gränsen till korkat. Jag förväntar mig mer av människor som borde förstått.

Ungefär så hade jag svarat. Och kanske lagt till något i stil med att det är tur att vi i vårt bolag inte tjänar våra pengar på att försöka få människor att förstå att verkligheten är just det, verklig alltså. Utan att ge råd och utbilda de företag, beslutsfattare och entreprenörer som faktiskt har förstått. De som väljer att anpassa sig efter verkligheten istället för att naivt tro att verkligheten kommer att anpassa sig efter dem själva.

/Fredrik Bronner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *