Vad är behov? Och vad är begär? Två frågor som kan vara värda att reflektera över nu när vi ska gå in i det som kallas julhandel. Andra frågor av mer ytlig karaktär kan också ställas. Kommer julhandeln slå rekord i år igen? Vad blir årets julklapp? Kommer e-handeln slutgiltigt ta över? Vi spanar om julhandel i pandemi.
I skrivande stund berättar statsministern vid en presskonferens att Örebro län nu också omfattas av de skärpta allmänna råden kring covid-19. Råd som handlar om att ta ansvar, och att undvika trängsel.
Det första av dessa råd riktas till alla oss människor och är formulerat så här:
”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.”
Ett senare råd för oss som driver verksamheter som kan göra det lättare (eller svårare) för människor att följa myndigheternas råd är formulerat så här:
”Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, att öppettiderna anpassas eller att digitala alternativ erbjuds.”
Är det rimligt att tänka på julhandel just nu? På Black Friday? Svaret kanske beror lite på vem du är. För en som driver en liten butik och är beroende av julhandeln för sin egen försörjning är svaret ett. För dig som vill ha en shoppingupplevelse eller vill fynda är kanske svaret ett annat.
Amazon öppnade nyligen i Sverige . Det skojades mycket om felstavningar och sånt, men den som tror att Amazons inträde på den svenska marknaden för handel inte kommer att påverka, den är nog ganska naiv. Vi är mitt uppe i en pandemi. Och samtidigt i ett skifte från butikshandel till e-handel. Två saker möts samtidigt.
Men, är inte e-handeln och digitaliseringen själva lösningen?
Inte nödvändigtvis. En annan fråga är: Kommer vi att flytta trängseln från butiken till utlämningsstället? Ja, i hög grad. Vad får det för effekter? Det finns många sätt att tänka kring julhandeln 2020. När Bronner & Bronner suttit och tänkt om detta kommer vi inte fram till något annat än att det är handeln i sig som inte funkar i pandemin. Att den inte bara måste göras på ett tryggt sätt, utan att den faktiskt inte måste göras alls i många fall.
Som alltid när vi försöker göra något som i grunden här ohållbart på ett mer hållbart sätt så kommer det nog att visa sig att det faktiskt inte gick. Men vi spanar lite och försöker hitta vägar för ett mer hållbart sätt att gå in i julhandeln. Men först några lite novembergrå prognoser.
Här är våra spaningar:
- Julhandeln kommer att slå rekord i omsättning och e-handelns andel kommer att vara rekordstor även den.
- Vi kommer att upptäcka att det inte hjälpte att beställa klapparna via nätet för att slippa utsätta oss för trängsel, eftersom paketutlämningsställena inte heller rymde oändligt med människor på sin begränsade yta.
- Det kommer garanterat bli en hel del rubriker och upprörda känslor kring internetshoppade paket som inte kommer fram i tid till julafton, eftersom logistikföretagen kommer att bågna under trycket i år och inte kan låta många människor att arbeta trångt eftersom myndigheterna avråder från det. Vi kommer att läsa om besvikna konsumenter, rekordlånga väntetider för att få ut sina paket och behov av väktare hos de stora paketutlämnarna (både för att få människor i väntan att hålla avstånd och för att lugna hetsiga känslor).
- Årets julklapp (den där som HUI utser) kommer att bli något som har med distansmöten att göra (typ utrustning för hemarbetsplatsen för den stora bulken av svenska medelklasstjänstepersoner). Många kommer att beställa sånt på nätet i enlighet med punkterna ovan.
Men, det räcker inte att vara spanare. Bronner & Bronner öppnar ju butik lagom till julhandeln och behöver vara en del av att förbättra samma julhandel. Därför har vi formulerat några förslag för mer hållbara sätt att köpa julklappar 2020:
Köp inte julklappar alls.
Skilj på behov och begär. Dina och andras. Vad behöver du nu? Vad behöver andra? Med all säkerhet något annat än vi begär. Vi behöver följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi behöver förstå vilket klimatavtryck julhandeln har. Vi har behov av att vara nära varandra.
Julklapparna är begär. Köp inte julklappar som andra faktiskt inte behöver i tider när du riskerar att utsätta dig själv och andra för smitta i julhandeln. 2020 är ett år när du kan passa på att lägga dina resurser på sånt som människor faktiskt behöver. Kanske tid tillsammans med dig? Dina barn kanske behöver tid med dig snarare än nya saker? Dina föräldrar?
Men om du köper julklappar, gör det på andra sätt, som skapar lite mer nytta i samhället där du lever:
- Köp en biljett eller ett abonnemang hos en kulturproducent.
- Köp en lokalt producerad vara hos en lokal entreprenör eller producent.
- Köp presentkort till en lokalt producerad tjänst eller behandling.
- Fortsätt att hemestra och hjälp pengarna att röra sig i det lokalsamhälle du är en del av.
- Beställ hemleverans av det du köper på nätet. Då utsätter du inte andra för trängsel i onödan.
23 november är det World Circular Day. Samma dag öppnar vi Bronners Butik. På cirkulära och hållbara principer. Den butiken kan också vara ett alternativ. Det blir inte någon trängsel där. Vi begränsar antalet besökare på riktigt och sakerna du hittar hos oss är hållbara, närproducerade eller återbrukade. Vi tittar just nu på möjligheterna att erbjuda bokningsbara tider för den som vill vara själv i butiken.
Det får inte vara trängsel någonstans nu, säger experterna. Vi gör vårt bästa för att det ska gå att handla sådant du behöver. På ett säkert sätt. Så en sak i taget, en människa i taget.