Två månader med butik

Bronners Butik har varit öppen i två månader nu. Många fina samtal och möten. Samtidigt pandemi och få kunder. Så hur går det för oss?

Nu har vi haft öppet i två månader. Vi driver butiken tillsammans med konsultverksamheten. De stora skillnaderna för oss är att vi nu har ett kontor i vackra Skepparegården i Wadköping, i samma hus som butiken. Så hemmakontoret är inte lika använt som tidigare. Med butik behöver vi ha öppet på helgerna och efter två månaders arbete utan lediga dagar börjar det kännas som att nästa steg måste bli att vi tar hjälp av andra. Just nu försöker vi hitta sätt att anlita eller anställa människor som är lika intresserade av omställning och hållbarhet som oss själva.

Samtal är grejen
De människor vi möter i butiken är intresserade och ställer många kloka frågor. Vi diskuterar och ifrågasätter. Hittar nya relationer och tankar. Det är fint och intressant. En av våra tankar med att driva butiken är just detta. Att mötas och diskutera omställningen vi alla behöver göra.

Litet rum med begränsade öppettider
Att öppna butik i pandemi är kanske utmanande. Men för oss finns det ingen annan erfarenhet. Självklart påverkar det försäljningen. Samtidigt gör det varje köp lugnare och mindre impulsivt och det är viktigt. Nästan alla människor som kommer in i butiken har stor förståelse för att de måste vänta utanför om någon annan är inne. Vi upplever att det finns ett tillsammansskap i pandemin.

Tio-i-topp
Vår butik är liten, men utbudet är ganska brett. Böcker, heminredning, livsmedel, fröer och alla lånegrejer för stammisar. Försäljningen spretar en aning. Vi är inte specialiserade, utan satsar på hållbara grejer som är producerade av människor som vill bidra med flera värden.

Det här är vi sålt mest av:

  1. Boken Till dig som vill visa vägen – tio tankar om mening i klimatkrisens tid av Sara och Fredrik Bronner
  2. Kokbok Härifrån av Anders Johnsson
  3. STAMMIS-tjänsten i Bronners Butik
  4. Stor gråärt (påse)
  5. Lycktäppans rapsolja
  6. Honung från Älvsbacka
  7. Kylskåpsmagneter – fåglar av Claes Bronner
  8. Vykort Hel och hållen av Kerstin Hennerdal
  9. Julkaffe – Cozo Coffee
  10. Boken Återvinningscentralen av Ulrika Linder

Stammisar bidrar
Många har valt att bli stammisar. Stammis-tjänsten öppnar olika låne- och delningsmöjligheter hos oss. Från låneböcker, spel och friluftsprylar. Klädbiblioteket väcker uppmärksamhet hos de flesta och många vill hänga kläder hos oss. Häromdagen satt vår första stammis och arbetade ett par timmar vid vårt låneskrivbord inne på kontoret.

När vi kan samla människor på samma ställe igen väntar samtalskvällar med forskare, författare och andra människor som kan hjälpa oss att visa vägen framåt. Som så många andra längtar vi till den framtiden. Men just nu är det tålamod som vägleder oss.

Tålamod kräver också ekonomin. Kontrasterna mellan december och januari är stora. De kommande månaderna gör det lättare för oss att förstå hur förutsättningarna kommer att bli på längre sikt. Vi har fått en klar insikt i hur svårt det måste vara för alla entreprenörer som försörjer sig med butikshandel just nu. Den möter vår tidigare insikt i vad vår konsumtion får för konsekvenser på natur, miljö och klimat.

Det finns mycket att lära här. Vi är tacksamma över att vi får göra det.